U većini privatnih pekara, pecivo je poskupelo za 15 odsto, odnosno pet dinara po komadu. Tako, obične kifle, koje teže od 50 do 80 grama, najčešće koštaju od 20 do 30, isto kao i pogačice ili perece. Za đevrek treba izdvojiti od 25 do 40 dinara. Kroasani, od 80 do 120 grama, zavisno da li su prazni ili punjeni, koštaju od 40 do 60, a burek sa sirom najčešće košta oko 85 dinara.Nema razloga za poskupljenje, pojedini pekari rukovode se prema stanju na tržištu i koriguju cenovnike samo za peciva koja imaju prođu.
U većini privatnih pekara, pecivo je poskupelo za 15 odsto, odnosno pet dinara po komadu.
Tako, obične kifle, koje teže od 50 do 80 grama, najčešće koštaju od 20 do 30, isto kao i pogačice ili perece. Za đevrek treba izdvojiti od 25 do 40 dinara. Kroasani, od 80 do 120 grama, zavisno da li su prazni ili punjeni, koštaju od 40 do 60, a burek sa sirom najčešće košta oko 85 dinara.
- Nema razloga za poskupljenje, pojedini pekari rukovode se prema stanju na tržištu i koriguju cenovnike samo za peciva koja imaju prođu - kaže Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara Srbije.
- Došlo je možda do sporadičnih pojedinačnih poskupljenja kod malog broja proizvoda, i to tamo gde su recimo značajno spustili cenu za jednu kategoriju peciva, ali potom podigli na drugoj. To je takozvano peglanje cena, koje zavisi i od poslovanja samog objekta, frekventnosti. Cene mogu da podignu pekari u centru Beograda, ali, recimo, na jugu Srbije - teško.
Pralica ističe da je do sporadičnog poskupljenja došlo mahom u frekventnijim pekarama, u centralnim gradskim zonama, koje imaju izuzetno dobar promet. I klijente sa dubljim džepom.
Značajnije, pecivo je poskupelo pre godinu dana za pet do 12 odsto. U nekim pekarama, posebno u unutrašnjosti, zbog slabije kupovne moći, zadržane su stare cene. Tamo se cena peciva uglavnom kreće od 15 do 20 dinara, koliko staju kifle. Lisnato testo, poznatije kao žu-žu pecivo, recimo, prodaju 25 dinara za 100 grama, dok je u glavnom gradu ona dostigla i 40 dinara.
Isplativo
Kada je reč o strukturi proizvodnje hleba i peciva, u malim mestima i seoskim sredinama, taj odnos je 80 prema 20, u korist vekni. Ali, u gradovima, ta srazmera je obrnuta. Tek petina ukupne proizvodnje "odlazi" na mešenje hleba. Inače, od kilograma brašna pekari umese dve vekne od po pola kilograma ili na primer, 11 do 15 kifli, zavisno od gramature. Dakle, pecivo se višestruko isplati.